Prijavljeni ste na Ustavniški blog. Odjavite se TUKAJ.
Boj za ustavnost in zakonitost

Boj za ustavnost in zakonitost

Knjiga najuglednejšega in najbolj priljubljenega slovenskega ustavnika je izšla v zbirki Dokumenta in sodi med nujna družbenokritična besedila v času velikih družbenih pretresov. Boj za ustavnost in zakonitost je logično nadaljevanje in stopnjevanje knjižne predhodnice Zapisi ustavnika v karanteni in vsebuje zapise, ki so nastali med jesenjo 2020 in poletjem 2021. Obsežno delo zajema tudi prvi širši javnosti dostopen slovenski prevod enega temeljnih zakonikov človekovih pravic: Nürnberški kodeks. Avotrjeva miselje odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.

  • Avtor: dr. Andraž Teršek
  • Strani / Pages: 352
  • Leto izida / Published: 2021
  • Vezava: mehka in trda
  • Format: 150 mm x 235 mm
  • Cena: 16,95 EUR z DDV (Založba Sanje)

Podrobnosti

Knjiga najuglednejšega in najbolj priljubljenega slovenskega ustavnika je izšla v zbirki Dokumenta in sodi med nujna družbenokritična besedila v času velikih družbenih pretresov. Boj za ustavnost in zakonitost je logično nadaljevanje in stopnjevanje knjižne predhodnice Zapisi ustavnika v karanteni in vsebuje zapise, ki so nastali med jesenjo 2020 in poletjem 2021. Obsežno delo zajema tudi prvi širši javnosti dostopen slovenski prevod enega temeljnih zakonikov človekovih pravic: Nürnberški kodeks. Avotrjeva miselje odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.

Etični imperativ, ki ga uresničuje, je neomajen: »Branje Ustave in njeno uresničevanje morata biti govorica Srca in ljubeče prizanesljiva pot k Drugemu, vez Človeka s Človekom, zadeva Svobode, Dostojanstva in Človečnosti, okvir Demokratične Skupnosti.«

Andraž govori govorico, ki je zapisana v srce slovenske kulture in njene ustave. Njegov zapis je pogosto krik – vendar nadvse utemeljeno, saj ustavo danes preziraje teptajo, ponižujejo in ubijajo. Njegova misel je odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.

Zasluži najgloblje spoštovanje domoljubov. Od kod mu vztrajnost in potrpežljivost, da premore natančno branje in analizo govorice horror mundi, sprenevedave latovščine, ki se skriva za strokovnjaštvom prostaške jezikavščine neoliberalizma?

Kako je mogoče, da so mediji (z redkimi častnimi izjemami) skrb za ustavnost in zakonitost zapostavili in odrinili?
Kako je mogoče, da se danes povsem ignorantsko krši temeljne zakone človekovih pravic?
Kako je mogoče, da se danes naš stoletni boj za ustavnost, zakonitost in suverenost obravnava ne le kot nekaj nezaželenega, temveč celo nezakonitega, nesprejemljivega, protidružbenega in celo protiustavnega?

Andraž stoji v obrambo vseh, ki sanjamo, de oblast in z njo čast spet k nam nazaj se vrneta!

Knjigo podpirata sijajen nagovor zdravnice Sabine Senčar, dr. med. ter daljnosežna spremna beseda z naslovom Nič ni resnično, vse je dovoljeno izpod peresa urednika Roka Zavrtanika.

Odlomek

» Branje Ustave in njeno uresničevanje morata biti govorica Srca in ljubeče prizanesljiva pot k Drugemu, vez Človeka s Človekom, zadeva Svobode,  Dostojanstva in Človečnosti, okvir Demokratične Skupnosti.« – Andraž Teršek

»– Pišete mi o cenzuri in avtocenzuri v medijih.

– Pišete mi o enoumju in enosmernosti dela novinark in novinarjev, medijev, vseh.

– Pišete mi, da ne razumete, kaj in kdo je “globoka država”, konspirativec in antivakser. Tudi jaz ne vem in ne razumem.

– Pišete mi, da še vedno ne dobite pomirjujočih in prepričljivih strokovnih odgovorov in pojasnil od strokovnjakov.

– Pišete mi, da se v poplavi informacij ne zmorete več orientirati.

– Pišete mi, kako težko je na družabnih medijih ločiti med popolno lažjo in zelo verjetno resnico. Razumem, vem, soglašam. Zato je vse in vsem skupaj toliko težje.

– Pišete mi, da vam spodnese kolena, ko vas tudi tisti, ki jim sprva verjamete, da si prizadevajo za dobro in pravično, razočarajo z manipulacijami, zavajanji in lažmi.

– Nekateri celo razumete, da se tudi sam soočam z večino tistega, s čimer se soočajo drugi ljudje.

– Pišete mi o stalnih vabljenjih samo točno določenih zdravnikov in zdravnic na “zasliševalne razgovore” in o uvajanju “disciplinsko prekrškovnih postopkov” zoper njih.

– Pišete mi o “navodilih- ukazih” inšpektorjem, naj ljudi kaznujejo, strogo, za vsako, še tako banalno malenkost. Cilj: prisila v cepljenje.

– Pišete mi, da nenehnega plačljivega testiranja ne boste zmogli.

– Pišete mi, da ne razumete, zakaj se vas sili v eksperimentiranje, ki ne zagotavlja gotove varnosti in prisiljevalci ne prevzemajo pravne, osebne odgovornosti. Niti država objektivne. Pišete mi, da se vam ob tem ne dovoli uporabiti drugih metod, da se vam vsiljuje samo en ukrep, medicinski. In tega ne razumete, ne sprejemate.

– Pišete mi o pogojevanju prihoda na delo in tudi že o pogojevanju zaposlitve s cepljenjem. Ne enkratnim. Niti ne več s stalnim PCT. In tega ne razumete – zakaj, me sprašujete. Tudi jaz ne razumem.

– Pišete mi o objavah javnih izjav ljudi, ki niso zdravniki, a pozivajo k cepljenju. Sprašujete me, zakaj to počnejo. Sprašujete me, kaj imajo od tega – če niso zdravniki. Sprašujete, zakaj ONI pozivajo VAS, a niso zdravniki? Ne vem. Sprašujete me, zakaj taka vsesplošna ofenziva – kot še nikoli. Ne vem.

– Večina vas razume in prizanesljivo sprejme, da nimam odgovorov iz rokava in da ne morem pomagati.

– Sam ne pozivam k cepljenju in ne pozivam k necepljenju. To sem že večkrat pojasnil. Nekateri to razumete, prizanesljivo, drugi ne – od mene zahtevate, da zavzamem držo za ali proti. Ne bom.

– Pišete mi, da opažate, kako se začenjam braniti. Sprašujete me, zakaj se branim. Pišete mi, da se mi ni treba.

– Pišete mi o žaljivem obtoževanju in jezikovnem pripisovanju krivde za vse slabo tistim, ki se še niso cepili. In da tega ne razumete.

– Pišete mi o izjavah odločevalcev, da so za vse, kar je slabo in za vse, kar slabega sledi, krivi tisti, ki se še niso cepili in se še ne bodo. Četudi so zdravi. In da ogrožajo cepljene. Tega ne razumete, tako mi pišete. Tudi jaz tega ne razumem.

– Pišete mi, da ste slišali in brali, da so cepljeni nevarnejši necepljenim. Tega ne vem, nisem zdravnik, niti biolog, niti epidemiolog, niti naravoslovec.

– Pišete mi, da si ne upate tvegati, ker vas niso prepričali, da tveganja ni. In da se bojite zlasti za svoje bližnje in starše, ki so starostniki. Tudi jaz.

– Pišete mi, da so ljudje vsak dan tako ali drugače oškodovani in maltretirani, četudi niso ničesar zakrivili po veljavnem pravu: odločbe ustavnega sodišča, sodne odločbe, zakoni in podzakonski predpisi. Vem, da je res.

– Sprašujete me, zakaj pravna stroka in sodna veja oblasti to dovoli. Ne vem.

– Sprašujete me, kaj je še funkcija parlamentarne opozicije. Ne vem.

– Sprašujete me, če boste prisilno socialno izolirani, četudi boste zdravi, a se ne boste cepili. Skrbi me, da je odgovor pritrdilen.

– Pišete mi, da se vse manj prerekate ob ukazih glede mask in si jih zavoljo ljubega miru nadenete, ker vam tega ni treba trpeti več kot nekaj minut. Ker ne zmorete več. Povsem razumem.

– Pišete mi, da se vaša zaposlitev vse pogosteje in že množično pogojuje s PCT pravilom, pri tem pa se vam ne prizna test s slino. Ne razumete, zakaj. Tudi jaz ne.

– Pišete mi, da ne razumete molka pravne stroke. Tudi jaz ne.

– Pišete mi, da ne razumete, kaj je sploh še smisel in namen delovanja Urada varuha človekovih pravic. Tudi jaz ne.

– Pišete mi, kako gredo lahko vse eskapade in ekscesi s predsednikom države, premierjem, kategorično odstopljenim ministrom, neizvoljenimi kandidati za ustavno sodišče, izvoljenim ministrom… mirno, tiho mimo. Ne vem.

– Pišete mi, da ne razumete, kako lahko EU sprejme jasne uredbe, ki izrecno prepovedujejo sleherno diskriminacijo iz naslova cepljenja, praksa pa je drugačna.

– Pišete mi, da ne veste več, kaj kdo v parlamentu zastopa, koga zastopa in s kakšnim smotrom.

– Pišete mi, da ne razumete parlamentarnega dopusta, 45 dni, če so razmere vse bolj alarmantne.

– Pišete mi, da ne razumete oboroževanja v teh časih.

– Pišete mi o izrekanju in uvajanju karanten zdravim ljudem, na lažno prijavo anonimne osebe.

– Pišete mi o stalnih in vse večjih težavah pri stikih svojcev, ki živijo v drugih državah.

– Pišete mi, kje, v katerem zdravstvenem domu, v kateri ambulanti, katero osebje vam za 50, 100 ali 300 EUR napiše potrdilo – za enega od treh PCT elementov. Posredovali ste mi tudi nekaj imen. Grozljivka. Vselej svetujem uradno prijavo pristojnim organom. Upam, da ni res.

– Pišete mi, da zdravil, ki so, ni več mogoče dobiti niti tam, kjer jih je bilo še nedavno na pretek.

– Pišete mi, da ne razumete ničesar in nikogar več.

– Pišete mi o trpljenju otrok in mladih.

– Pišete mi o smrti najbližjih starostnikov: očetov, mam, dedkov, babic, po cepljenju.

– Pišete mi o resnih stranskih učinkih pri mladih in otrokih, po cepljenju.

– Pišete mi, da vas odgovori stroke na vaša vprašanja ne prepričajo.

– Pišete mi o osebnih, družinskih in poslovnih katastrofah.

– Pišete mi, da je v mestnih središčih v tujini, ne samo ob meji in v zaledju, na primer v Budimpešti, že mogoče opaziti in opazovati delo policije na terenu, ki jo spremljajo do zob oboroženi vojaki. “Varujejo” policiste. Pred kom? Pred ljudmi? Ljudstvom? Zaradi zdravja?

– Sprašujete me, kdaj bomo to opazovali v Sloveniji. Kako naj vem? Me pa skrbi – da bomo kmalu.

– Vprašali ste me, kaj bodo počeli izraelski vojaki v SLO. Ne vem.

– Za vse je dober razlog, tako pravi oblast, vselej znova, pravite – in me sprašujete, če je za vse dobra razlaga.

Ne vem.(https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/izraelska-vojska-na-slovenskem-nebu/)

– Da vas je vse bolj strah, to mi pišete.

– Razumem, da vas je. Imamo veliko dobrih razlogov, da nas je.

– Saj za to gre, mi pravite. Pišete mi, da razumete, da gre prav za to, ves čas – za kronični, ponotranjeni in vsesplošni STRAH. O njem veste vse več, ker ste se podučili o pomenu straha – za dnevno in geopolitiko.

– Pišete mi, da politika cepiv in cepljenja, celotna protikoronska politika očitno in močno odstopa od mednarodnega prava, medicinske etike in deontologije.

– Sprašujete me, če je zato pravo le še gmota črk in stavkov na papirju. Mislim, da res.

– Jaz pa nimam odgovorov, ne kratkoročnih in ne instant.

– Želite si podobno ali enako, kot si želim sam: sposobno in človečno dnevno politiko, odgovorne odločevalce in zavezanost vseh 24/7 k RESNICI, v funkciji zdravja vseh in blagostanja slehernika, občega dobra. Brez mačkov v žakljih in fig v žepih. V funkciji zdravja, ki je ENO SAMO, CELOSTNO, GLAVA, PSIHA IN TELO.«

Medijski odzivi

“Moja varna skala na samotni poti je profesor dr. Andraž Teršek. Njegova etika, čut za pravičnost, ki izvira iz enakosti med ljudmi, mi v vsakem trenutku pomeni zavetje. Ni samo moj korak varen v zavetju stabilne skale. Profesor Teršek se z javnim delom in držo razdaja vsem, nesebično, brez pričakovanja nagrad. /../
 … nova knjiga, ki stičišča prava in medicine strokovno korektno postavi v ravnovesje in z njim sooči oblast. Kultno branje v izrednih družbenih razmerah in neizbrisljiv spomin nanje.”
– Sabina Senčar, dr. med.

“… korporacije želijo vladati onkraj vsake jurisdikcije, onkraj vsakega prava, razen tistega, ki ga snujejo same. Države, skupaj s svojimi ustavami, vladami in parlamenti, postajajo opombe pod črto v bilancah velekapitala. /../ Protiustavni in nezakoniti ukrepi se vsi po vrsti sklicujejo na »znanost«, ta pa se je izkazala za sijajno deklo, sanjsko sodelavko poslednjega zatočišča kapitalizma: religije strahu.”
– Rok Zavrtanik, urednik in pisec spremne besede

“(…) Revščina je protiustavna je edina misel v zadnjih treh desetletjih, vredna globalnega citata. Kajti bistvo citata je, da odseva duha svoje dobe, da je duhovit v svoji semantiki in da preživi test časa. In Terškova misel je vse to.
– Marko Radmilovič, novinar, RTV Slovenija

“Andraž Teršek, brez dvoma najbolj glasen, jasen, artikuliran in družbeno angažiran (sorazmerno) mladi slovenski intelektualec je skozi vso svojo dosedanjo »javno« kariero dajal slutiti, da za strokovnim jezikom skriva tudi močan literarni potencial. Teršek je neizprosen, tako do sebe kot do okolice. Njegovo pisanje, ki se na prvo žogo morda zdi hektično, je v resnici boleče strukturirano čutenje nepovratnosti, v kateri se je znašla naša država. Nepovratnosti, ki jo avtor ves čas spremlja iz neposredne bližine in ji (do)pusti, da mu pride do živega, saj je po njegovih besedah, tako kot maksimalna intimna izpoved, to del njegove družbene vloge. Naloge.”
– Boštjan Videmšek, novinar in publicist

“Pišite. Razpihujte meglo. Misliti in nato delovati. Iz tega še naprej tkujte himno. Glasno.”
– Gregor Zalokar, policist

“Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je eden izmed tistih, ki odločno opozarjajo na protiustavnost in nezakonitost številnih ukrepov, ki jih država odreja za potrebe omejevanja novega koronavirusa in bolezni covida-19.”
– Dnevnik

“Profesor Andraž Teršek ima izjemno prodoren način analiziranja nacionalnih in evropskih ustavnih vprašanj, pri čemer pronicljivo združuje svoje znanstvene analize in znanje z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Njegov znanstveni prispevek k uveljavljanju temeljnih človekovih pravic je zelo pomemben tako za Slovenijo kot za sodobno evropsko pravno kulturo.”
– Vassilis Chirdaris, urednik bloga ECHRCASELAW.com, Grčija

Ustava med korono in korona pred ustavo
Koronska kriza pod drobnogledom empirične znanosti
Meni